|
Herbal Drug Technology (Subject code: BP603T ) Third Year B. pharm, Sem. VI, R-CBCS-2019 As Per PCI Syllabus MULTIPLE CHOICE QUESTIONS(MCQ) |
|
1. “Kumari‟ is common name
for |
|
A. Aloe |
|
B. Rhubard |
|
C. Senna pod |
|
D. None of them |
|
Ans: A |
|
2. The members of the
D.T.A.B. hold the office for a period of : |
|
A. 3 years |
|
B. 1 years |
|
C. 5 years |
|
D. 7 years |
|
Ans: A |
|
3. The dried female insect Coccus
cacti are the official source of: |
|
A. ShellaC |
|
B. Honey |
|
C. Cochineal |
|
D. Cantharides |
|
Ans: C |
|
4. In herbal medicine,
garlic is used most commonly as what? |
|
A. Antibacterial |
|
B. Treatment For Insomnia |
|
C. Weight Reduction Tool |
|
D. Seasoning |
|
Ans: A |
|
5. The word herb is derived
from |
|
A. Herbarium |
|
B. Herba |
|
C. Herbaum |
|
D. Harba |
|
Ans: B |
|
6. Identification test
includes |
|
A. Macroscopic character |
|
B. Chemical reaction |
|
C. Microscopic character |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
7. The study of use of medicinal
plants are known as |
|
A. Herbarium |
|
B. Pharmacognosy |
|
C. Herbalism |
|
D. None |
|
Ans: C |
|
8. Herbs are defined as
plants with |
|
A. Aromatic property |
|
B. Flavouring properties |
|
C. Medicinal properties |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
9. Macroscopic methods includes |
|
A. Shape and size |
|
B. Total Ash value |
|
C. Cellular structure |
|
D. Water solubility |
|
Ans: A |
|
10. Organic farming means |
|
A. Not to use pesticides |
|
B. Used organic fertilizers |
|
C. To optimize productivity |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
11. Processing of herbal raw
materials include |
|
A. Primary processing |
|
B. Specific processing |
|
C. Drawing |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
12. Molecular markers means |
|
A. Biochemical constituent |
|
B. Secondary metabolites |
|
C. Primary metabolites |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
13. Herbal drug preparations
are prepared by |
|
A. Decoction |
|
B. Infusion |
|
C. Maceration |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
14. The study of use of
medicinal plants are known as |
|
A. Herbarium |
|
B. Pharmacognosy |
|
C. Herbalism |
|
D. None |
|
Ans: C |
|
15. Herbs are defined as
plants with |
|
A. Aromatic property |
|
B. Flavouring properties |
|
C. Medicinal properties |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
16. Macroscopic methods
includes |
|
A. Shape and size |
|
B. Total Ash value |
|
C. Cellular structure |
|
D. Water solubility |
|
Ans: A |
|
17. Organic farming means |
|
A. Not to use pesticides |
|
B. Used organic fertilizers |
|
C. To optimize productivity |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
18. Beneficial insects are |
|
A. Lady bugs |
|
B. Mice |
|
C. Snake |
|
D. Ants |
|
Ans: A |
|
19. Example of cover crop is |
|
A. Maize |
|
B. Sugar cane |
|
C. Clover |
|
D. None |
|
Ans: C |
|
20. Undesired plants in the
field are known as |
|
A. Pests |
|
B. Weeds |
|
C. Cover crops |
|
D. Buffers |
|
Ans: B |
|
21. What is fullform of PIP? |
|
A. Plant incorporated
pesticides |
|
B. Plant incorporated
pollutant |
|
C. Plant incorporated
protectants |
|
D. None |
|
Ans: C |
|
22. Pheromones are an
example of |
|
A. Biochemical pesticides |
|
B. Microbial pesticides |
|
C. PIP |
|
D None |
|
Ans: A |
|
23. Advantages of
biopesticides are |
|
A. Natural |
|
B. Less toxic |
|
C. Effective in small
concentration |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
24. Crop rotation helps in |
|
A. Reload of the soil |
|
B. Provide nutrients to the
soil |
|
C. Disrupts the weeds |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
25. There are……. Types of
Vedas |
|
A. One |
|
B. Two |
|
C. Three |
|
D. Four |
|
Ans: D |
|
26. The first having the
concept of Ayurveda is |
|
A. Atherveda |
|
B. Charka Samhita |
|
C. Sushruta Samhita |
|
D. All |
|
Ans: B |
|
27. Ayurvedic literature
which aimed on surgery is |
|
A. Atherveda |
|
B. Charka Samhita |
|
C. Sushruta Samhita |
|
D. All |
|
Ans: C |
|
28. Agni regulates |
|
A. Movement of the body |
|
B. Digestion and metabolism |
|
C. space with in the body |
|
D. None |
|
Ans: B |
|
29. According to Ayurveda
there are ………..stages of disease. |
|
A. Two |
|
B. Four |
|
C. Five |
|
D. Six |
|
Ans: D |
|
30. Siddha system of
medicine originate from |
|
A. Tamil culture |
|
B. Bengali culture |
|
C. Punjabi culture |
|
D. North east culture |
|
Ans: A |
|
31. Kaya karpam is also
known as |
|
A. Oncology |
|
B. Nephrology |
|
C. Microbiology |
|
D. Gerontology |
|
Ans: D |
|
32. Unani system was
originated from |
|
A. Greece |
|
B. Iran |
|
C. India |
|
D. China |
|
Ans: A |
|
33. Homeopathy system of
medicines is based on the principle of |
|
A. Law of similar |
|
B. Minimum dose |
|
C. Totality of symptoms |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
34. Classical ayurvedic
formulation includes |
|
A. Ark |
|
B. Bhasma |
|
C. Churna |
|
D. All |
|
Ans: D |
|
35. Powder made by
calcification is also known as |
|
A. Churna |
|
B. Bhasma |
|
C. Pak |
|
D. Ghrita |
|
Ans: B |
|
36. Herbal granules use in
ayurveda |
|
A. Churna |
|
B. Pak |
|
C. Bhasma |
|
D. Ghrita |
|
Ans: B |
|
37. Vati is another name of |
|
A. Resins |
|
B. Oils |
|
C. Powders |
|
D. Tablets |
|
Ans: D |
|
38. Arista is a |
|
A. Fermented decoction |
|
B. Fermented infusion |
|
C. Decoction |
|
D. Herbal mineral medicine |
|
Ans: A |
|
39. Standardization of Asava
includes following parameters |
|
A. Organoleptic parameters |
|
B. Chemical Parameters |
|
C. Physical Parameters |
|
D. All |
|
Ans: A |
|
40. Lehvam is also known as |
|
A. Arista |
|
B. Asava |
|
C. Avaleha |
|
D. None |
|
Ans: C |
|
Descriptive questions |
|
1.
Which are the conventional methods for herbs selection, identification and
authentication |
|
2.
Which are the modern tools used for the authentication of herbal raw material |
|
3.
Write a note on Good agricultural practices in cultivation of medicinal
plants including organic farming. |
|
4.
Write a note on tools and importance of organic farming |
|
5.
What do you mean by pest and explain different methods of pest management |
|
6.
What do you mean by biopesticides, classify it with examples |
|
7.
What do you mean by bioinsecticides, classify it with examples |
|
8.
Explain with example preparation and standardisation of Aristas |
|
9.
Explain with example preparation and standardisation of Asawas |
|
10.
Explain with example preparation and standardisation of Gutika |
|
11.
Explain with example preparation and standardisation of Churna |
|
12.
Explain with example preparation and standardisation of Lehya |
|
13.
Explain with example preparation and standardisation of Bhasma |
|
14.
Give the principle, significance in health management and marketed
preparation of nutraceutical used in CVS disease |
|
15.
Give the principle, significance in health management and marketed
preparation of nutraceutical used in Cancer |
|
16.
Give the principle, significance in health management and marketed
preparation of nutraceutical used in irritable bowel syndrome. |
|
17.
Give the principle, significance in health management and marketed
preparation of nutraceutical used in Gastro Intestinal diseases. |
|
18.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of alfalfa |
|
19.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of Chicory |
|
20.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of Ginger |
|
21.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of Fenugreek |
|
22.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of Garlic |
|
23.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of Honey |
|
24.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of Amla |
|
25.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of Ginseng |
|
26.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of
Ashwagandha |
|
27.
Give the mechanism, recommended dosage and marketed preparation of Spirulina |
|
28.
Give two side effects and interactions of Hypercium |
|
29.
Give two side effects and interactions of Kava-kava |
|
30.
Give two side effects and interactions of Ginkgo biloba |
|
31.
Give two side effects and interactions of Ginseng |
|
32.
Give two side effects and interactions of Garlic |
|
33.
Give two side effects and interactions of Pepper |
|
34.
Give two side effects and interactions of ephedra |
|
35.
Give detail account of two examples used in pharmaceutical preparation as a
fixed oil |
|
36.
Give detail account of two examples used in pharmaceutical preparation as a
waxes |
|
37.
Give detail account of two examples used in pharmaceutical preparation as a
gums |
|
38.
Give detail account of two examples used in pharmaceutical preparation as a
protective agent for skin care |
|
39.
Give detail account of two examples used in pharmaceutical preparation as a
Bleaching agent for skin care |
|
40.
Give detail account of two examples used in pharmaceutical preparation for
hair care |
|
41.
Give detail account of two examples used in pharmaceutical preparation as a
oral hygiene |
|
42.
Give biological source, constituents and uses of two Colorant from natural
sources |
|
43. Give biological source, constituents and
uses of two Sweeteners from natural sources |
|
44.
Give biological source, constituents and uses of two flavours from natural sources |
|
45.
Give biological source, constituents and uses of two perfumes from natural
sources |
|
46.
Give the preparation, evaluation parameters, advantages, disadvantages of
phytosomes |
|
47.
Give the preparation, evaluation parameters, advantages, disadvantages of
herbal syrup |
|
48.
Give the preparation, evaluation parameters, advantages, disadvantages of
tablets |
|
49.
Write a note on stability testing of herbal drug |
|
50.
Give in detail account of WHO guideline for assessment of herbal drug |
|
51.
Give in detail account of ICH guidelines for assessment of herbal drugs |
|
52.
Give in detail account of how regulation of ASU drugs carried out in India |
|
53.
What is function of Schedule Z of drugs and cosmetics Act for ASU drug |
|
54.
Give expansion, composition and function of ASU DTAB |
|
55.
Give expansion, composition and function of ASU DCC |
|
56.
Give general layout for herbal formulation and equipment’s based on Schedule
T |
|
57.
Write a note on Machinery, equipment, infrastructural requirements based on
Schedule-T |
|
Define the following terms |
|
1. Herb |
|
2. Herbal medicine |
|
3. Herbal medicinal product |
|
4. Biopesticides |
|
5. Bioinsecticides |
|
6. Pest |
|
7. Nutraceuticals |
|
8. Patent |
|
9. IPR |
|
10. Farmers right |
|
11. Breeder’s right |
|
12. Bioprospecting |
|
13. Biopiracy |
No comments:
Post a Comment